Το εξώφυλλο για τη Νύμφη Της Φωτιάς

Η πρώτη σκέψη για το εξώφυλλο του βιβλίου ήταν στην ουσία ένας πίνακας ζωγραφικής, όπως είναι συνήθως τα εξώφυλλα στις ιστορίες φαντασίας. Ένας πίνακας που θα αποτύπωνε μια σκηνή από την ιστορία, σαν τη συνάντηση του Τούορ με τον Ούλμο στο εξώφυλλο του Σιλμαρίλλιον ή τη στιγμή που η Άλθεα παρακολουθεί τα θαλάσσια ερπετά στο Καράβι Της Μαγείας. Μ’ αρέσουν τέτοιου είδους εξώφυλλα, που παίρνουν ένα μέρος της αφήγησης και το απεικονίζουν ως πίνακα ζωγραφικής. Αυτό ήθελα να γίνει και με τη Νύμφη Της Φωτιάς.

Τελικά δεν έγινε έτσι. Οι καλλιτέχνες με τους οποίους είχα επικοινωνήσει δεν απαντήσανε και σκεφτόμουν τί άλλη επιλογή υπήρχε, που να μην πηγαίνει όμως πολύ μακριά από το εξώφυλλο που είχα κατά νου. Ήταν πολύ σημαντικό να αποφύγω το κλασσικό εξώφυλλο που έχει μόνο γράμματα και με ξενίζει η ιδέα να υπάρχει ένα σκέτο σύμβολο (π.χ. Manowar – Sign Of The Hammer) ενώ θα μπορούσε να υπάρχει μια ωραία σκηνή (π.χ. Manowar – Louder Than Hell), είτε σε βιβλίο είτε σε μουσικό δίσκο. Ήθελα οπωσδήποτε στο εξώφυλλο να υπάρχει, με κάποιον τρόπο, ένα μέρος από την αφήγηση της ιστορίας.

Και η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε. Την ιδανική λύση την έδωσε ο φίλος μου ο Στέργιος, σχεδιάζοντας την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, την Ανιάνθη. Δεν πρόκειται για πλήρη σκηνή, δεν περιέχει τοπίο ή αντικείμενα, αλλά είναι κάτι που βρίσκεται ένα βήμα πριν: στάση. Είναι ένα στιγμιότυπο από μια σκηνή. Είναι η Ανιάνθη που στέκεται αποφασισμένη κι έτοιμη απέναντί στην απειλή που πλησιάζει.
finals2

 


Το ύφος και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης στάσης δεν ήταν δική μου ιδέα, αλλά είναι το μήνυμα που δίνει η Inna Shevchenko και γενικά οι FEMEN στις πολιτικές φωτογραφίες τους: η ετοιμότητα ενάντια στην απειλή. Η ίδια η Ανιάνθη σχεδιάστηκε με βάση μια φωτογραφία της Inna.


Άλλο ένα φανταστικό δημιούργημα του Στέργιου είναι το λογότυπο της σειράς Άρρηα Γη. Ζήτησα κάτι που να θυμίζει αρχαία, πέτρινη εποχή, κάτι σκληρό και λιτό κι εκείνος το πέτυχε με την πρώτη προσπάθεια.LOGOBW

 


Μπορείτε να βρείτε περισσότερα σχέδια του Στέργιου στο Behance προφίλ του και να επικοινωνήσετε στο Facebook προφίλ του.


 

Advertisements