Ένα φύλο, 49.000 λέξεις: η Θήλεια Οργή

Η Νύμφη Της Φωτιάς‘ έχει έκταση 49.632 λέξεις. Απ’ όλες αυτές τις λέξεις καμία δεν είναι αρσενική. Στο Άρρηο σύμπαν υπάρχει μόνον ένα φύλο, το θηλυκό. Στις περιπτώσεις όπου η πηγαία λέξη είναι αποκλειστικά αρσενική (π.χ. πόλεμος) αλλά έχει παράγωγες λέξεις που είναι θηλυκές ή ουδέτερες (π.χ. πολεμίστρια ή πολεμικό), το κείμενο γράφεται έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν μόνο οι παράγωγες λέξεις, ενώ ταυτόχρονα η πηγαία λέξη αγνοείται εσκεμμένα, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Το ύφος της αφήγησης απευθύνεται στο δικό μας σύμπαν, κι όμως συμπεριφέρεται λες και δεν έμαθε ποτέ ότι στο δικό μας σύμπαν υπάρχει και το αρσενικό.

Η αιτία αυτής της ιδιαιτερότητας είναι το κύριο και πρωταρχικό μήνυμα της Άρρηας Γης: η ανάπτυξη μιας κοινωνίας όπου το αρσενικό δεν χρειάζεται. Μια καλή διαδικασία για να επιτευχθεί αυτή η κοινωνία είναι να παραγκωνιστεί σταδιακά η χρήση αρσενικών λέξεων από τη γλώσσα κι από την καθομιλουμένη, ώσπου κάποτε πια να ξεχαστεί. Όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε κάτι, τόσο γρηγορότερα ξεχνιέται.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως μαζί με το αρσενικό χρειάζεται να χαθούν και όσα στοιχεία ήταν αιχμάλωτα του αρσενικού από τα πρωτόγονα χρόνια έως και σήμερα. Τα περιοριστικά όρια που εξαρχής δεν έπρεπε να υπάρχουν, τώρα πια εξαλείφονται. Η δύναμη, η μάχη, η βία και η ένδοξη σύγκρουση έχουν πια απελευθερωθεί από τα αρσενικά δεσμά. Το θηλυκό πλέον είναι σε θέση να σκοτώσει με ωμότητα τις αντίπαλες. Η θηλυκιά μπορεί ν’ αρπάξει την εχθρή απ’ το λαρύγγι και με βία να το σπάσει ανάμεσα στα δάχτυλά της. Έχει τη δύναμη να βάλει κάτω οποιαδήποτε σκύλα ή λύκαινα ορμήσει κατά πάνω της και με το μαχαίρι της να της ξεσκίσει τα σωθικά για να αμυνθεί.

Οι γυναίκες είναι οργισμένες, κι είμαστε ακόμα στην αρχή. Τί είναι ισχυρότερο από ένα θηλυκό πρόσωπο με θυμωμένα, απειλητικά, φλεγόμενα μάτια; Ένα πρόσωπο όπου το αίμα στάζει από την κορυφή της κεφαλής, καλύπτει τα βλέφαρα και τα μάγουλα, σκεπάζει τα χείλη και κοκκινίζει τα σφιγμένα από οργή δόντια;

Παρόλο που δεν είναι ανεκτό και αποδεκτό, η Άρρηα Φυλή υπάρχει. Σήμερα την αποκαλούμε θηλυκό και στο μέλλον πρόκειται να αναδειχθεί και να ανυψωθεί από τη Θήλεια Οργή. Αν έχουμε τύχη, θα γνωρίσουμε έννοιες που δεν φανταζόμασταν πως υπάρχουν. Εμείς φτάσαμε ως εκεί που μπορούσαμε να φτάσουμε κι ύστερα προσποιηθήκαμε πως μπορούσαμε ακόμα παραπέρα. Τώρα πια η προσποίηση, που κράτησε για τόσα πολλά χρόνια, ξεφτίζει. Έρχεται μια αληθινή δύναμη, έρχεται μια οργή που είναι ικανή να συντρίψει το καλό, το κακό κι όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Μια παντοκράτειρα ισχύς, ικανή να αναμορφώσει την κοινωνία.

Στο Άρρηο σύμπαν αυτά είναι δεδομένα εκ γενέσεως. Εκεί οι θηλυκές ζουν με αρμονία σ’ ένα σύμπαν που εμείς καλούμαστε να φτιάξουμε: ζουν στην πέτρα, στην άμμο, στα ξύλα και τα φύλλα, ζουν με αλκοόλ, φαγητό, φιλία και βία, ζουν για τις μάχες, το αίμα, τη δόξα, την έρευνα, την εφεύρεση και την ανακάλυψη.

Δεν είναι απλή πιθανότητα η Θήλεια Οργή. Είναι γεγονός. Είναι εδώ. Δίπλα μας, μπροστά μας, μέσα μας. Αλλού κάνει καλό κι αλλού κάνει κακό, όπως όλα τα ανθρώπινα πράγματα. Είναι το μέλλον, και δεν τολμούσαμε να το φανταστούμε διότι δεν έφτανε ως εκεί η αντίληψή μας. Τώρα τη βλέπουμε και την παρατηρούμε καθώς εξελίσσεται, είμαστε μάρτυρες στην αύξηση της δύναμης και της επιρροής της. Η Άρρηα Φυλή σχηματίζεται. Η Θήλεια Οργή ξεκίνησε. Ζητάει δικαιοσύνη, διόρθωση, εκδίκηση και αίμα. Κι έχει ιερό δίκαιο σε κάθε αίτημά της. Αν έχουμε αρκετή τύχη, θα προλάβουμε να την παρακολουθήσουμε καθώς ισοπεδώνει τα δεδομένα μας.

Η εικόνα του άρθρου προέρχεται από την καταπληκτική ταινία Mad Max – Fury Road

Advertisements