Η πηγή των ιστοριών

Το πολυσύμπαν ονομάζεται Κόρια (μερικές φορές και Κοσμοσύρια). Το δικό μας σύμπαν, το πραγματικό, είναι κι αυτό μέρος της Κόριας. Τα περισσότερα σύμπαντα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, στον ελάχιστο ή το μέγιστο βαθμό. Κάποια σύμπαντα είναι τόσο όμοια μεταξύ τους, ώστε χρειάζεται έρευνα για να εντοπιστούν οι διαφορές τους. Την ίδια στιγμή, άλλα σύμπαντα είναι τόσο διαφορετικά που δεν έχουν καν κοινούς φυσικούς νόμους. Ανάμεσα σε κάποια σύμπαντα ίσως να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς μάζας, το οποίο σημαίνει πως ύλη (οργανισμοί, αντικείμενα κλπ) από το ένα σύμπαν μπορεί να μεταφερθεί στο άλλο. Ίσως πάλι, σε άλλες περιπτώσεις, να υπάρχει μοναχά η δυνατότητα παρατήρησης ανάμεσα σε σύμπαντα: μπορείς να το δεις, αλλά δεν μπορείς να αλληλεπιδράσεις μαζί του. Άλλα σύμπαντα μπορούν να επικοινωνήσουν ανταλλάσσοντας ηλεκτρικά ή άλλου είδους σήματα, αλλά μόνον μέχρι εκεί. Κάθε σύμπαν μπορεί επίσης να αναφερθεί και με τη λέξη κόσμος. Αυτή η συντριπτική πλειοψηφία των κόσμων, λοιπόν, που είναι μεταξύ τους συνδεδεμένοι με ποικίλους τρόπους, ονομάζεται Πανεία.

Οι περισσότερες ιστορίες μου λαμβάνουν χώρα στην Πανεία. Ο λόγος είναι το ότι, μια και οι κόσμοι της Πανείας είναι θεωρητικά και πρακτικά άπειροι, μπορώ να γράφω ιστορίες που δεν ανήκουν απαραίτητα στο ίδιο σύμπαν κι αυτό προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία στη φαντασία. Κάθε φορά που σκέφτομαι μια νέα ιστορία η οποία δεν ταιριάζει σε κάποιον προηγούμενο κόσμο, απλώς δημιουργώ ένα νέο σύμπαν, το οποίο αυτομάτως γίνεται τμήμα της Πανείας. Το όνομα Πανεία είναι ένας υπεραπλουστευμένος συνδυασμός των λέξεων Παν (όλα, τα πάντα) και ειμί (είμαι, υφίσταμαι). Σε ελεύθερη μετάφραση -μιας και δεν υπάρχει συγκεκριμένη- σημαίνει ‘όλα όσα υπάρχουν’.

Δύο σύμπαντα, όμως, δεν είναι μέρος της Πανείας. Το καθένα από αυτά είναι απολύτως αποκομμένο από όλα τα υπόλοιπα. Δεν υπάρχει τρόπος οποιασδήποτε αλληλεπίδρασης ή παρατήρησης. Πρόκειται για τη Νιμησία και την Άρρηα Γη. Γιατί, όμως, είναι απομονωμένοι αυτοί οι δύο κόσμοι; Η αιτία είναι μία: τα σύμπαντα αυτά είναι εξαιρετικά ξεχωριστά για εμένα.

* Η Νιμησία ήταν το πρώτο σύμπαν που δημιούργησα και οι λόγοι ήταν πρώτα απ’ όλα προσωπικοί, με τη Φαντασία να βρίσκεται σε δευτερεύουσα θέση. Η πολύ συγκεκριμένη αιτία ύπαρξης της Νιμησίας, η πορεία των χαρακτήρων της, η αρχή και το τέλος εκείνου του κόσμου είναι που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό, καθιστώντας τον έναν κόσμο που πρέπει να υπάρχει ολομόναχος για να μπορέσει να εκπληρώσει το σκοπό του.

* Στην Άρρηα Γη υπάρχουν μοναχά θηλυκές. Άτομα, ζώα, έντομα, μικρόβια, δράκαινες, τα πάντα είναι θηλυκά. Για να διατηρηθεί αυτή η μοναδικότητα του φύλου, είναι απαραίτητο να μην υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα επαφής με άλλα σύμπαντα. Επιπλέον, η αφήγηση της Άρρηας Γης είναι τέτοια ώστε δεν έχει ανάγκη να συνυπάρχει με άλλα σύμπαντα για να σχηματίσει τις ιστορίες της. Το Άρρηο σύμπαν είναι από μόνο του ολοκληρωμένο και εκ φύσεως ανεξάρτητο.


Στο κέντρο της Κόριας βρίσκεται Ο Κόμβος. Αφηρημένος ως έννοια, αλλά υπαρκτός ως φαινόμενο, Ο Κόμβος είναι ένα σημείο στο οποίο ακουμπούν όλοι οι κόσμοι, ακόμα και οι αποκομμένοι. Μοιάζει με ένα μικροσκοπικό άστρο γύρω από το οποίο τα σύμπαντα τοποθετούνται σαν να είναι οι ακτίνες του. Κάθε κόσμος, είτε έχει επαφή με τους άλλους κόσμους είτε όχι, ακουμπάει στοιχειωδώς Τον Κόμβο. Η θέση Του Κόμβου μέσα στην Κόρια είναι κυρίως θεωρητική, καθώς αποτυπώνει τη θέση της δημιουργικής δύναμης, δηλαδή τη θέση του συγγραφέα. Αυτή είναι και η αιτία που ακόμα και τα αποκομμένα σύμπαντα ακουμπούν Τον Κόμβο. Μπορεί να μην έχουν καμία αλληλεπίδραση μαζί του και να μην επηρεάζονται από τις ενέργειές του, μα τον ακουμπούν επειδή Ο Κόμβος είναι η θέληση της δημιουργικής δύναμης χάρη στην οποία υπάρχει η Κόρια, είναι η πράξη της συγγραφής και η ενέργεια της Φαντασίας.

Ο Κόμβος δεν είναι ένα σύμπαν, δεν είναι άλλη μία περιοχή. Είναι ένα σύμβολο. Εν τέλει, Ο Κόμβος είναι η πηγή των ιστοριών της Κόριας. Ωστόσο, για τα σύμπαντα της Πανείας μπορεί να λειτουργήσει κυριολεκτικά ως κόμβος. Υπάρχουν ιστορίες ατόμων που κατάφεραν να αναπτύξουν την κατάλληλη τεχνολογία για να χρησιμοποιήσουν Τον Κόμβο για προσωπικούς ή επιστημονικούς σκοπούς.

Η ύπαρξη Του Κόμβου θεωρήθηκε για πρώτη φορά από τον επιστήμονα Αέποιο Πάνκοσμο όταν, ενεργοποιώντας μια συσκευή που υποτίθεται πως θα λειτουργούσε ως παρατηρητήριο ενεργειακών χορδών, είδε μπροστά του ξαφνικά έναν παράλληλο Αέποιο Πάνκοσμο ο οποίος είχε κάνει ακριβώς την ίδια ενέργεια με τη δική του αντίστοιχη συσκευή. Οι δύο παράλληλες συσκευές και η ταυτόχρονη ενεργοποίησή τους ήταν τελικά που έφεραν σε επαφή τους δύο επιστήμονες. Μελετώντας το πρωτόγνωρο φαινόμενο, οι δύο Αέποιοι κατέληξαν στην υπόθεση πως υπάρχει κάποιους είδους κόμβος χάρη στον οποίο τα σύμπαντά τους καταφέρανε να επικοινωνήσουν. Μετά από χρόνια έρευνας κατάφεραν να αποδείξουν την ύπαρξη Του Κόμβου, αλλά δεν ήταν ένα κατόρθωμα δίχως θυσία.

Εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον για Τον Κόμβο, υπήρξε και το ενδιαφέρον με σκοπό τον έλεγχο. Διάφορα άτομα αποπειράθηκαν να ελέγξουν τη σύνδεση ανάμεσα στα σύμπαντα για να καταφέρουν πράγματα τα οποία σε σύγκριση με το μέγεθος της Κόριας μοιάζουν ασήμαντα, μα είναι πολύ σημαντικά για τ’ άτομα που τα αναζητούν. Σε μία περίπτωση, όμως, υπήρξε περιστατικό ελέγχου όλων των κόσμων της Πανείας. Η ιστορία του Ρτόφθερνου περιγράφει εκείνο το γεγονός, στη σύντομη εκδοχή του. Η πλήρης εκδοχή γράφεται εδώ και λίγο καιρό.

Άλλες περιπτώσεις όπου άτομα έχουν έρθει σε άμεση ή έμμεση επαφή με Τον Κόμβο περιγράφονται στην ιστορία Το Χρυσαφένιο Στέμμα και στις πιθανότητες της σειράς Ο Άντρας Ανάμεσα Στους Κόσμους. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο πιθανότητες στη συγκεκριμένη σειρά: Πιθανότητα 1 και Πιθανότητα 2.

Advertisements